Biopsie: 5 lucruri pe care fiecare pacient trebuie să le cunoască

May 18, 2021
Aziza Nassar, MD, FCAP

Dr. Aziza Nassar, FCAP, este profesor de anatomie patologică și director de citopatologie la Clinica Mayo din Jacksonville, FL.

Există un membru al echipei dumneavoastră de îngrijire medicală care joacă un rol esențial în diagnosticul dumneavoastră și în îngrijirea cancerului, cu care este posibil să nu vă întâlniți niciodată față în față: anatomopatologul. Acesta este medicul care analizează proba de țesut recoltată în timpul unei biopsii, pentru a obține diagnosticul corect.

1. Dimensiunea probei de biopsie și localizarea acesteia contează.

Anatomopatologii sunt instruiți să evalueze multe tipuri diferite de țesuturi. Aceștia utilizează microscoape puternice pentru a evalua celulele din fiecare probă de țesut.

Uneori, o probă de biopsie poate să nu fie suficient de mare pentru a fi evaluată. Alteori, anatomopatologul poate observa că proba nu a fost recoltată din zona corectă. În aceste cazuri, anatomopatologul va solicita medicului dumneavoastră să repete biopsia, astfel încât anatomopatologul să poată stabili un diagnostic concludent și precis.

2. Timpul necesar pentru obținerea rezultatelor biopsiei va varia.

Unele biopsii pot fi efectuate la cabinetul unui medic sau la o clinică în regim ambulator. Acestea includ biopsii obținute prin raclaj, prin puncție, teste Papanicolau și biopsii cervicale și chiar unele biopsii prin aspirație cu ac fin (fine needle aspiration biopsies, FNAB) pentru tiroidă sau ganglionii limfatici. Aceste proceduri sunt, de obicei, destul de rapide, iar efectuarea lor poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție de partea corpului care este supusă biopsiei.

În mod obișnuit, proba de biopsie este apoi salvată într-un tip special de conservant și trimisă la laboratorul de anatomie patologică pentru procesare. Procesarea țesutului implică mai mulți pași, dar începe cu asigurarea faptului că testul corect a fost efectuat pentru pacientul corect. În funcție de tipul de evaluare necesar, următorii pași pot dura câteva ore sau câteva zile.

Dacă anatomopatologul dumneavoastră suspectează anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, poate fi necesar să efectueze teste suplimentare pentru a determina subtipul. Acest proces durează încă 24 până la 96 de ore, în funcție de complexitatea cancerului.

Așteptarea rezultatelor biopsiei poate fi agonizantă. Însă, puteți fi sigur(ă) că anatomopatologul își utilizează expertiza specializată pentru a se asigura că primiți un diagnostic precis.

3. Anatomopatologii se asigură că țesutul de biopsie este utilizat cu eficacitate pentru a determina un diagnostic precis.

Anatomopatologii sunt custozii probelor de țesut și trebuie să aibă o judecată bună cu privire la acestea. Probele ne permit să stabilim un diagnostic corect. Însă, putem utiliza probele și pentru a efectua teste suplimentare, cum ar fi cele pentru imunohistochimie care pot identifica locul în care a debutat tumora. Acest lucru este foarte valoros în tratarea cancerului care s-a extins de la o altă parte a corpului, denumit metastază.

Anatomopatologul dumneavoastră se va asigura, de asemenea, că probele de biopsie sunt utilizate pentru a identifica alți factori care vă afectează tratamentul și recuperarea. Acestea pot include modificări genetice care pot ghida opțiunile de tratament sau pot prezice probabilitatea de recuperare. De exemplu, în cancerul mamar, anatomopatologii utilizează proba de biopsie pentru a identifica receptorii hormonali, cum ar fi receptorii de estrogen și progesteron (ER și PR) și receptorul factorului de creștere epidermal uman (human epidermal growth factor receptor 2, HER2). Pe măsură ce identificăm caracteristici mai precise ale cancerului pe baza probei de biopsie, putem identifica un număr din ce în ce mai mare de pacienți care pot beneficia de terapii țintite noi, mai eficace.

4. Probele de biopsie sunt stocate în siguranță și securizate pentru a ajuta la gestionarea tratamentului viitor.

Legislația federală impune laboratoarelor să stocheze probele în siguranță pentru o perioadă de timp stabilită. De exemplu, lamele citologice, precum testele Papanicolau, sunt de obicei stocate timp de cel puțin 5 ani. Alte tipuri de lame cu țesut colorate sunt de obicei păstrate timp de 10 ani sau mai mult. Blocurile de parafină (materiale în care țesuturile sunt de obicei procesate) sunt păstrate timp de cel puțin 10 ani. Este posibil ca unele state să necesite perioade de stocare chiar mai lungi.

Prin păstrarea pe o perioadă lungă de timp a țesutului de biopsie, anatomopatologul poate examina tumora primară în cazul în care, la un pacient, cancerul respectiv revine sau se extinde în viitor. Analizând din nou proba, putem afla dacă a revenit tumora primară inițială sau dacă este vorba de un cancer nou. De asemenea, putem revizui probele din nou dacă devin disponibile noi tratamente pe baza caracteristicilor genetice ale unei tumori. În alte momente și numai dacă pacientul acordă permisiunea, probele de biopsie pot fi utilizate în cercetare pentru a ajuta la descoperirea de noi tratamente și terapii țintite.

5. Anatomopatologii caută mai multe opinii, iar pacienții pot, de asemenea, face acest lucru.

De obicei, anatomopatologii partajează toate diagnosticele de cancer cu asociații lor, în special atunci când un pacient are un cancer care este dificil de diagnosticat sau tratat. Majoritatea laboratoarelor acreditate solicită unui al doilea anatomopatolog să confirme diagnosticul pentru toate cancerele.

În plus, anatomopatologii participă la comisia multidisciplinara oncologica. Comisia multidisciplinara in oncologie reprezintă o abordare pentru a planifica tratamentul pentru cancer, fiind alcătuită dintr-o echipă de medici din diferite specialități care lucrează împreună pentru a emite o opinie.

Această evaluare, realizată de o echipă multidisciplinara asigură faptul că pacienții primesc un diagnostic detaliat și precis. Și, deoarece înțelegem valoarea obținerii unei a doua opinii, toate laboratoarele sunt dispuse să furnizeze pacienților probele lor de biopsie dacă aceștia doresc o a doua opinie sau un tratament de la un alt centru pentru cancer.

Category: 

Share your thoughts on this blog post on Cancer.Net's Facebook and Twitter.