A rákbetegség ellátásának megszervezése vészhelyzetben

Jóváhagyta: Cancer.Net Szerkesztői Bizottság, 2022. 03.

Egy esetleges vészhelyzet esetére tartson elérhető helyen minden fontos információt. Ha el kell hagynia otthonát, vigye magával ezeket. Töltse le ingyenes, kinyomtatható Vészhelyzeti ellenőrzőlistánkat és Sürgősségi betegkártyánkat.

Lehet, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén Ön vagy gondozottja nehezebben kaphatja meg a szükséges rák elleni kezelést vagy ellátást. A természeti katasztrófák, például árvizek, tűzesetek, földrengések vagy hurrikánok, valamint egyéb vészhelyzetek, például konfliktusok, mindenki számára kihívást jelentenek. A daganatos megbetegedésben szenvedők azonban még nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A gondos tervezés ellenére is előfordulhat, hogy nem lesz meg minden, amire szüksége van, ha vészhelyzet esetén el kell hagynia otthonát.

Ezzel az útmutatóval szeretnénk segíteni a felkészülést egy vészhelyzetre vagy természeti katasztrófára, ha Ön vagy gondozottja rákos beteg. Hasznos elérhetőségeket tartalmaz arra az esetre, ha váratlanul el kell hagynia otthonát.

Tervezzen előre egy esetleges vészhelyzetre

A legfontosabb dolog egy vészhelyzetre való tervezés és felkészülés érdekében, hogy konzultál az ellátásáért felelős egészségügyi csoporttal. Érdemes lehet tájékozódnia a következőkről:

 • Vannak-e olyan gyógyszerek, amelyeket mindig magamnál kell tartanom?

 • Mi a teendő, ha vészhelyzet miatt ki kell hagynom a rák elleni kezelést?

 • Hova fordulhatok sürgősségi ellátásért?

Használja a vészhelyzeti ellenőrzőlistát, és tervezzen előre.

A vészhelyzeti terv elkészítése során beszéljen családjával, barátaival és a szomszédokkal is. Cseréljen telefonszámot és elérhetőségeket szomszédjaival. Ha a rákbeteg személy távol lakik Öntől, próbáljon megkérni egy szomszédot, hogy vészhelyzet esetén látogassa meg, amíg Ön nem tudja.

Vészhelyzeti terv elkészítésekor tartsa szem előtt a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos fontos óvintézkedéseket. A vészhelyzeti csomagban mindenképpen legyen arcot eltakaró maszk, lehetőleg N95 vagy KN95 típusú maszk (lásd alább). Készítsen tervet otthona elhagyására, és ellenőrizze, hogy egy esetleges COVID-19 járvány miatt nem történt-e változás a menhelyek kapcsán.

A COVID-19 elleni védekezés legbiztonságosabb módja a COVID-19 vakcina és az ajánlott emlékeztető oltások beadatása. Tudjon meg többet arról, hogy a rákos betegeknek mit kell tudniuk a COVID-19 járványról (angol és spanyol nyelven elérhető információk), valamint a COVID-19 vakcinákról (angol és spanyol nyelven elérhető információk). Látogasson el a Vakcinainfó weboldalra, ahol további információkat talál a Magyarországon alkalmazott COVID-19 vakcinákról és a koronavirus.gov.hu weboldalra, ha többet szeretne megtudni a magyarországi COVID-19 helyzetről.

Állítson össze egy vészhelyzeti készletet

A rákos betegek számára különösen fontos, hogy legyen kéznél egy vészhelyzeti csomag. Szüksége lesz tápláló élelmiszerekre, elegendő vízre és egy olyan eszközre, amelyen keresztül felveheti a kapcsolatot a segélykérő szolgálattal.

A rák és a kapott kezelés miatt nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Önnél fertőzés, különösen, ha nem jut tiszta vízhez. Fontos, hogy tartson magánál egy elsősegélykészletet kézfertőtlenítővel, fertőtlenítőszerrel és antibiotikumos krémmel.

A vészhelyzeti készletben legyen mindenképp:

 • zseblámpa

 • segélyhívó

 • arcmaszkok, lehetőleg sebészeti maszk, N95 vagy KN95 típusú maszkok

 • kézi konzervnyitó

 • térképek

 • mobiltelefon töltők és tartalék akkumulátorok

 • a szomszédok, családtagok és az ellátásáért felelős egészségügyi csoport elérhetőségei

 • az Ön egészségügyi adatai

 • a szükséges gyógyszerek

 • hivatalos személyazonosító okmány, például vezetői engedély vagy útlevél

A vészhelyzeti készletet mindig vízálló tárolódobozban, például lezárt műanyag zacskóban vagy tasakban tárolja. Ne használjon olyan dolgokat, amelyek árvízzel érintkeztek.

Vészhelyzet esetére szükséges orvosi információk

Cancer.Net's Emergency Wallet Card

Ha lehetséges, vészhelyzet esetén is hozza magával a teljes orvosi anyagát. Természeti katasztrófa vagy egyéb vészhelyzet esetén előfordulhat, hogy ezek az információk nem lesznek elérhetőek.

Legyen mindig kéznél néhány alapvető információ is. Tárolhatja a zsebében, táskájában vagy a bőröndjében. Legyen mindig benne:

 • orvosa neve és telefonszáma

 • információk rákbetegsége típusáról és stádiumáról

 • a rákbetegségére kapott kezelés típusa

Töltse le a Cancer.Net ingyenes, kinyomtatható sürgősségi betegkártyáját , és tartsa naprakészen ezeket a fontos információkat. Ez a kártya normál nyomtatópapírra nyomtatható, a szaggatott vonalak mentén összehajtható, így elfér a tárcájában vagy a pénztárcájában.

Mennyi étel és víz legyen kéznél vészhelyzet esetén

Legalább 3 napra elegendő élelmiszerre és tiszta vízre van szüksége. Még jobb azonban, ha 1-2 hétre elegendő élelmiszert és vizet tart otthon. Gondoskodjon valamilyen eszközről, amellyel vizet forralhat vagy tisztíthat, például víztisztító tabletta vagy egy edény, kempingtűzhely. Tegyen egy konzervnyitót is a készletbe a konzervekhez. Ha háziállatokat tart, tároljon számukra eledelt, vizet és gyógyszert.

Élelmiszereket és alapellátmányt segélyszervezetektől is beszerezhet, vagy Ön is összeállíthat ilyen készleteket. Mindig vízálló tárolódobozokat használjon. Ha elmegy otthonról, mindig csomagoljon össze némi élelmiszert és vizet egy kis utazótáskába.

Mi a teendő, ha vészhelyzet esetén el kell hagynia otthonát és menhelyen kell maradnia

Kialakulhat olyan vészhelyzet, amikor nem kell elhagynia otthonát, de lehet, hogy nem lesz hozzáférése vízhez, áramhoz, fűtéshez vagy légkondicionáláshoz. Ha vészhelyzet előtt nem hagyja el otthonát, akkor is legyen felkészülve arra, hogy szükség esetén bármikor indulni tudjon. Csomagoljon össze egy olyan táskát, amely tartalmazza sürgősségi készletét (lásd fent), cipőt és ruházatot, amelyre szüksége lehet. Készítsen össze fontos ruhadarabokat, például vízálló cipőt vagy csizmát, takarót és kabátot.

Áramkimaradás esetén lehet, hogy egy ideig nem tudja majd feltölteni telefonját. Tartsa telefonját csatlakoztatva, amíg van áramellátás, és töltsön fel minden plusz akkumulátort. Lehetőség szerint autója legyen teletankolva vagy feltöltve, hogy szükség esetén el tudjon jutni biztonságos helyre.

Tájékozódjon arról, hol kaphat megbízható információkat vészhelyzet esetén, főként, hogy mikor kell elhagynia otthonát és hová kell mennie. Egy vészhelyzet esetén gyorsan terjedhetnek el hamis hírek és információk, amelyeket nem mindig hitelesek. Kövesse figyelemmel a TV-ben, rádióban vagy online a helyi híreket, és legyen tisztában a várható időjárással, evakuálási tervvel és vészhelyzeti információkkal. A helyi hatóságok közösségi média oldalait is megnézheti. Ha nem ismerős az információforrás, próbálja meg egy ismert hír- vagy helyi kormányzati forrásból is megerősíteni, mielőtt bármit tenne.

Hol kérhet sürgősségi kezelést daganatos betegségére?

Ha lehetséges, a lehető leghamarabb hívja fel orvosát, és kérdezze meg, mit kell tennie a rákkezelés és ellátás folytatása érdekében. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology, ASCO) Katasztrófaelhárítási forrásokkal foglalkozó oldala elérhetőségeket tartalmaz vészhelyzet esetére.

Vészhelyzeti ellenőrzőlista

Cancer.Net Emergency Checklist

Sürgősségi helyzetre való felkészüléshez használja az alábbi ellenőrzőlistát. Töltse le és nyomtassa ki a Cancer.Net vészhelyzeti ellenőrzőlistáját, amely segítséget nyújt ahhoz, mit kell tennie vészhelyzetre való felkészülés során.

 • Beszéltem a rákbetegeket ellátó csapattal arról, hogy mit kell vészhelyzetnek tekintenem.

 • Mindig van nálam írásos információ rákbetegségem típusáról, stádiumáról és a kezelésemről.

 • Rendelkezésemre állnak gyógyszerek és egyéb orvosi eszközök, ha az orvosom úgy vélné, hogy szükségem lehet ezekre, beleértve legalább 1 hétre elegendő gyógyszert is. Ezeket vízálló tasakban vagy tartályban tárolom.

 • Van elsősegély készletem, amelyben megtalálható többek között fertőtlenítő spray, fertőtlenítő alkohol vagy hidrogén-peroxid és antibiotikumos krém a fertőzések megelőzéséhez.

 • Legalább 3 napra elegendő, tápláló élelmiszer és víz van itthon, valamint eledel és víz a háziállataimnak. Az élelmiszert és a vizet vízálló tárolódobozokban tárolom.

 • Beszéltem a családtagjaimmal, barátaimmal vagy szomszédokkal arról, hogy milyen segítségre lehet szükségem katasztrófa.

 • Van mobiltelefonom, segélyhívóm vagy más olyan lehetőség, amelyen keresztül szükség esetén hívhatom a segélykérő szolgálatot.

 • Legfontosabb orvosi feljegyzéseimet és adataimat pendrive-on vagy a felhőben tárolom. Ismerem a hozzájuk tartozó jelszavakat.

Kapcsolódó források

Vészhelyzeti információs kártya rákos betegek számára

Vészhelyzeti ellenőrzőlista

Megbirkózni a háborúval és a rákkal: Hogyan gondoskodhat a mentális egészségéről az ukrán krízis idején

További információk

Európai Rákkutató Szervezet: Help Ukraine (Ukrajna támogatása)

Országos Onkológiai Intézet: Menekültellátás