Jak osoby z chorobą nowotworową mogą radzić sobie z sytuacją podczas wojny w Ukrainie

Fay J. Hlubocky, Dr., licențiată

Fay J. Hlubocky, Dr., licențiat, este un psiholog autorizat în domeniul sănătății clinice, cu experiență în oncologie psihosocială și un specialist în etica îngrijirii sănătății la Universitatea de Medicină Chicago din cadrul Departamentului de Medicină, Secțiunea Hematologie/Oncologie, Programul de Oncologie de Susținere și Centrul Maclean de Etică Medicală din Chicago, Illinois, SUA. Dr. Hlubocky este Editor asociat pentru oncologie psihosocială în Rețeaua pentru Cancer. Cercetarea clinică și eforturile educaționale ale Dr. Hlubocky se centrează asupra impactului aspectelor psihosociale asupra îngrijirii cancerului care implică pacienți, îngrijitori și oncologi în traiectoria cancerului. Are pregătire și experiență în îngrijirea orientată spre traumă, în sănătatea mintală și comportamentală și a obținut certificarea de profesionist în traumatologie clinică. Informațiile de dezvăluire ale dr. Hlubocky pot fi găsite în biografia sa asociată cu cele de mai sus. O puteți urmări pe Dr. Hlubocky pe Twitter.

Pentru orice persoană cu cancer, aflată în orice fază a experienței cancerului, fie că este nou diagnosticată, fie că este supraviețuitoare de 20 de ani, evenimentele asociate crizei din Ucraina pot avea un impact negativ asupra stării psihologice de bine generale. Observarea acestor evenimente, fie la prima mână ca persoană cu cancer în Ucraina, fie ca refugiat cu cancer în altă țară, fie acasă în Statele Unite, prin internet sau televiziune, poate crea suferințe suplimentare și sentimente nedorite, în special deoarece este posibil să faceți deja față efectelor emoționale ale cancerului în sine.

Deși toată lumea manifestă reacții diferite la război și traume, este de așteptat ca emoțiile de bază ale fricii, anxietății,tristeții și suferinței să apară pe termen scurt, imediat după evenimentele din Ucraina. În plus, este posibil să simțiți furie, negare, neîncredere și depresie din cauza acestor evenimente traumatizante. Alte persoane pot simți lipsă de control, lipsă de putere sau inutilitate. Pot apărea temeri asociate cu viitorul. Este posibil să simțiți nevoia de a plânge în orice moment și să nu aveți dorința de a dormi sau mânca. Stresul, asociat cu perturbarea vieții și separarea de familie, de casă și de țară poate spori aceste emoții.

Mai mult, simptomele și reacțiile adverse asociate cancerului sau tratamentului, cum ar fi durerea sau oboseala, se pot intensifica și din cauza acestui stres. Deși aceste emoții sunt frecvente, dacă vă afectează capacitatea de a funcționa, poate fi necesar sprijin psihologic suplimentar pe termen lung, pentru a vă ajuta să faceți față.

Prioritizarea sănătății dvs. mintale și găsirea de sprijin în timpul războiului din Ucraina

Cel mai important, în ciuda oricărei perturbări a îngrijirii dumneavoastră, prioritizarea sănătății dumneavoastră mintală ca persoană cu cancer este esențială. Indiferent dacă vă aflați într-un spital, într‑un adăpost sau într-un centru de refugiați, un bun prim pas este să vă gândiți la ceea ce puteți face pentru a prelua controlul asupra situației și sănătății dvs. Rezolvarea problemelor, planificarea și autogestionarea vă pot ajuta să obțineți controlul pentru a găsi soluții și a răspunde productiv în timpul acestui eveniment stresant.

De asemenea, este vital ca dvs. și familia dvs. să mențineți comunicarea cu echipa medicală, cum ar fi oncologul, asistenta medicală sau psihologul dvs., pentru îndrumări privind pașii următori, în special pe măsură ce spitalele devin inoperabile în Ucraina. Mulți medici oncologi mențin contactul virtual sau telefonic cu pacienții lor pentru a oferi îngrijire și recomandări, inclusiv trimiteri la centre pentru cancer din alte țări. De asemenea, este esențial ca, dacă vi se administra tratament pentru o afecțiune de sănătate mintală înainte de război, să respectați planul dvs. de tratament psihologic și să administrați la timp medicamentele, acestea ajutându-vă să abordați această suferință suplimentară.

Dacă nu ați primit anterior îngrijire psihologică, solicitarea de asistență este acum esențială pentru a vă ajuta să faceți față. Resursele de asistență virtuală sunt disponibile imediat (a se vedea mai jos). Dacă ați plecat din Ucraina și sunteți într-o altă țară, întâlniți-vă cu medicii de la clinica adăpostului sau a centrului de refugiați din țara respectivă. Aceștia vă vor ajuta să găsiți un medic, un spital sau un medicament și vă pot aborda temporar nevoile imediate asociate cu suferința sau simptomele legate de cancer, cum ar fi durerea.

Cum să faci față efectelor emoționale ale războiului din Ucraina

Pentru a face față acestor emoții complexe și a stimula rezistența- capacitatea de a depăși adversitățile, de a vă adapta și de a prospera în fața unui factor stresant semnificativ din viață -există multe strategii pe care le puteți aborda. În primul rând, cereți ajutorul medicului dumneavoastră, familiei, prietenilor sau vecinilor. Acesta nu este un semn de slăbiciune, ci mai degrabă un semn de putere de a cere ajutor la greu, pe măsură ce continuați parcursul oncologic în timpul acestei crize. De fapt, solicitarea de ajutor vă poate oferi putere și poate ajuta la construirea încrederii și optimismului. Cu toții avem nevoie de ajutor la un moment dat în viață.

Apoi, acordați prioritate îngrijirii personale. Deși este dificilă, menținerea unei rutine de somn este importantă. Chiar și somnurile scurte de 15 minute zilnic pot ajuta la recuperare. Închideți ochii oricând puteți să vă odihniți și să vă mențineți vigoarea. De asemenea, exersați tehnicile de reducere a stresului, inclusiv meditația sau vizualizarea, rugăciunea, scrierea în jurnal, desenul sau schițarea, ascultarea muziciiși tehnicile de respirație profundă. O „pauză de respirație” luată de mai multe ori în timpul zilei poate fi calmantă, energizantă și vă poate îmbunătăți concentrarea. Inhalați adânc pe nas și expirați încet pe gură. Discuțiile cu alte persoane despre sentimentele dvs. pot ajuta, de asemenea, la punerea în perspectivă a situației. Și, deși știrile pot fi informative, limitați expunerea la presă și internet pe tema războiului, deoarece verificarea constantă poate spori anxietatea.

În cele din urmă, luarea de măsuri pozitive, cum ar fi numirea darurilor pentru care sunteți recunoscător(recunoscătoare), vă poate ajuta să gestionați suferința și durerea emoțională. Reamintiți‑vă că există speranță în pofida situației actuale. Studiile anterioare care au analizat experiența supraviețuitorilor războiului ne informează că, în pofida provocărilor psihosociale cu care vă confruntați în prezent, rezultatul acestei experiențe de viață traumatică poate avea în cele din urmă un sens și un scop mai amplu de viață.

Unde pot găsi ajutor persoanele cu cancer în timpul războiului din Ucraina

Amintiți-vă că nu sunteți singur(ă). Vă rugăm să rețineți că comunitatea globală pentru cancer vă susține pe dvs. și familia dvs. Recunoaștem că situația dvs. este în continuă schimbare și că până și citirea acestei postări poate fi dificilă în circumstanțele dificile din Ucraina sau din noua dvs. țară gazdă. Suntem aici pentru a oferi speranță și îndrumare prin intermediul mai multor resurse enumerate aici.

În primul rând, în Ucraina, Asociația Ucraineană de Psiho-oncologie (UPOA) a postat prin Facebook că psihologii rămân disponibili virtual pentru a vă oferi sprijin psihologic. De asemenea, țara gazdă are societăți sau asociații psiho-oncologice cu membri dispuși să ajute, inclusiv în Polonia, Republica Cehă, Slovacia și România.

În Statele Unite, Cancer.Net a compilat mai multe resurse disponibile în ucraineană, polonă, română, maghiară și rusă pentru a ajuta persoanele cu cancer să își continue îngrijirea în timpul crizei din Ucraina. Puteți găsi aceste resurse pe o altă pagină. În plus, echipa noastră de aici, de la Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO), a depus eforturi pentru a furniza informații și resurse persoanelor cu cancer și medicilor din Ucraina și din țările vecine. Puteți găsi aceste informații pe un site web ASCO separat.

ASCO a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Societatea Americană pentru Cancer (ACS) pentru a constitui un grup de clinicieni voluntari disponibili pentru a vă oferi îndrumări în limba ucraineană și în alte limbi. Puteți trimite un e-mail către ACS la Ukraine.Support@cancer.org sau puteți suna la următoarele numere în funcție de țara în care vă aflați, iar ACS vă va pune în legătură cu un clinician care vă poate răspunde la întrebările despre cancer:

În cele din urmă, ACS dispune de resurse despre cancer în limba ucraineană, poloneză, rusă și engleză pentru a oferi sprijin persoanelor cu cancer și îngrijitorilor acestora care sunt afectați de acest conflict.

Rețineți că există mai multe modalități prin care puteți obține ajutor și că comunitatea globală pentru cancer este aici pentru a vă susține. Suntem aici pentru a vă ține de mână.

Resurse asociate

Resurse pentru persoanele ucrainene care suferă de cancer

Gestionarea îngrijirilor pentru cancer în timpul unei urgențe

Gestionarea emoțiilor (în limba engleză)

Cum să faci față incertitudinii (în limba engleză)

Găsirea sprijinului social și a informațiilor (în limba engleză)

Mai multe informații

ASCO: Informații pentru pacienții cu cancer și medici din Ucraina și țările învecinate

ACS: Sprijin pentru pacienții ucraineni cu cancer și îngrijitori

European Cancer Organisation: Ajută Ucraina