Gestionarea îngrijirilor pentru cancer în timpul unei urgențe

Aprobat de Comisia editorială Cancer.Net, 03/2022

Păstrați toate informațiile importante la îndemână în caz de urgență. Luați aceste informații cu dvs. dacă trebuie să plecați de acasă. Descărcați Lista noastră de verificare pentru situații de urgență, gratuită și imprimabilă și cardul nostru pentru portofelul cu informații de urgență.

O urgență vă poate îngreuna primirea tratamentului pentru cancer sau îngrijirea de care aveți nevoie. Dezastrele naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile, cutremurele sau uraganele precum și alte urgențe, cum sunt conflictele, reprezintă o provocare pentru toată lumea. Dar dacă aveți cancer, acest lucru vă expune unui risc mai mare. Chiar și atunci când planificați în avans, este posibil să nu aveți tot ce vă trebuie dacă trebuie să plecați de acasă în caz de urgență.

Acest articol vă va ajuta să vă pregătiți pentru o urgență sau un dezastru natural atunci când suferiți de cancer. De asemenea, vă va oferi resurse dacă trebuie să vă părăsiți brusc domiciliul.

Planificarea din timp pentru o urgență

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a planifica și a vă pregăti pentru o urgență este să discutați cu echipa dvs. medicală. Luați în considerare aflarea următoarelor informații:

  • Există medicamente pe care trebuie să le păstrez la îndemână?

  • Ce trebuie să fac dacă trebuie să omit tratamentul pentru cancer din cauza unei urgențe?

  • Unde mă pot prezenta pentru îngrijiri de urgență?

Utilizați lista de verificare pentru situații de urgență pentru a vă ajuta să vă planificați din timp.

Când faceți planul de urgență, discutați cu familia, prietenii și vecinii. Faceți schimb de numere de telefon și informații de contact cu vecinii dvs. Dacă nu locuiți lângă persoana dragă care suferă de cancer, vedeți dacă există un vecin care să o poată verifica în timpul unei urgențe, în cazul în care dvs. nu puteți face acest lucru.

Țineți cont de precauțiile importante privind COVID-19 atunci când faceți planul de urgență. Asigurați-vă că includeți în trusa de urgență articole pentru acoperirea feței, cum ar fi măștile chirurgicale, măștile N95 sau măștile KN95 (vezi mai jos). Verificați planul de evacuare pentru a vedea dacă există modificări ale adăposturilor locale din cauza COVID-19.

Cea mai sigură modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este să efectuați vaccinul COVID-19 și rapelurile recomandate. Aflați mai multe despre ce trebuie să știe persoanele cu cancer despre COVID‑19 (informații disponibile în limbile engleză și spaniolă) și despre vaccinurile împotriva COVID-19 (informații disponibile în limbile engleză și spaniolă). Aflați mai multe despre COVID-19 și vaccinări de la Ministerul Sănătății din România.

Creați o trusă de urgență

Achiziționarea proviziilor de urgență are o importanță deosebită pentru persoanele cu cancer. Aveți nevoie de alimente nutritive, de suficientă apă și de o modalitate de a contacta serviciile de urgență.

Cancerul și tratamentul acestuia pot crește probabilitatea de a contracta infecții, în special dacă nu aveți acces la apă curată. O trusă de prim ajutor cu dezinfectant pentru mâini, dezinfectant și cremă cu antibiotic sunt importante.

Atunci când pregătiți trusa de urgență, aveți în vedere următoarele:

  • Lanterne

  • Radio de urgență

  • Măști pentru față, de preferat măști chirurgicale, măști N95 sau măști KN95.

  • Deschizător manual de conserve

  • Hărți

  • Încărcătoare de telefon mobil și baterii de rezervă

  • Informații de contact ale vecinilor, membrilor familiei și ale echipei dvs. medicale

  • Informațiile dvs. medicale

  • Medicamente necesare

  • Actele dvs. de identitate oficiale, cum ar fi permisul de conducere sau pașaportul

Împachetați întotdeauna materialele pentru situații de urgență într-un recipient impermeabil, cum ar fi o pungă sau. Nu utilizați consumabile care au fost inundate de apă.

Informații medicale care trebuie păstrate la îndemână în timpul unei urgențe

Dacă este posibil, aduceți cu dvs. fișele dvs. medicală complete în timpul unei urgențe. Este posibil să nu aveți acces la aceste informații în timpul unui dezastru natural sau în alte situații de urgență.

De asemenea, trebuie să păstrați în permanență la îndemână câteva informații de bază. Le puteți depozita în buzunar, poșetă sau valiză. Asigurați-vă că includeți:

  • Numele și numărul de telefon ale medicului dvs.

  • Informații despre tipul și stadiul cancerului dvs.

  • Tipul de tratament pentru cancer pe care îl urmați

Descărcați cardul gratuit, imprimabil de la Cancer.Net pentru a ține evidența acestor informații importante. Acest card tip portofel este imprimat pe hârtie obișnuită pentru imprimantă și poate fi pliat de-a lungul liniilor punctate pentru a încăpea în portofel sau în poșetă.

Câtă mâncare și apă trebuie să aveți la îndemână în timpul unei urgențe

Aveți nevoie de alimente și apă curată pentru cel puțin 3 zile la domiciliul dvs. Dar este mai bine să păstrați la îndemână alimente și apă pentru 1 până la 2 săptămâni, dacă este posibil. Trebuie să aveți o modalitate de a fierbe sau purifica apa, cum ar fi tabletele de purificare a apei sau o oală, aragaz de camping și combustibil. Puneți un deschizător de conserve în trusa dvs. pentru a deschide conservele cu mâncare. De asemenea, dacă aveți animale de companie, depozitați alimente, apă și medicamente pentru acestea.

Puteți cumpăra produse alimentare și pachete de aprovizionare de la organizații pentru urgențe sau vă puteți crea propriile pachete. Asigurați-vă că utilizați recipiente impermeabile. Puteți pune unele alimente și apa într-o „pungă de transport” pe care să o luați dacă plecați de acasă.

Părăsirea domiciliului și adăpostirea în timpul unei urgențe

Puteți rămâne acasă în timpul unor urgențe, însă este posibil să pierdeți accesul la apă, electricitate, căldură sau aer condiționat. Dacă nu evacuați înainte de o urgență, asigurați-vă că sunteți pregătit(ă) să plecați de acasă dacă este necesar. Împachetați o geantă care include trusa de urgență (vedeți mai sus), încălțămintea și îmbrăcămintea de care ați putea avea nevoie. Luați în considerare îmbrăcămintea de care ați putea avea nevoie, cum ar fi cizme sau încălțăminte impermeabilă, pături și paltoane.

Dacă pierdeți electricitatea, este posibil să nu puteți încărca telefonul pentru o perioadă de timp. Țineți telefonul conectat cât timp aveți curent electric și încărcați orice pachete suplimentare de baterii pe care le aveți. Dacă este posibil, păstrați mașina alimentată cu combustibil sau încărcată, pentru a putea ajunge în zone de siguranță, dacă este necesar.

Asigurați-vă că știți unde să obțineți informații de încredere în timpul unei urgențe, în special când și unde să evacuați. Știrile și informațiile false se pot răspândi rapid în timpul unei urgențe și poate fi dificil să le deosebiți. Verificați știrile locale la televizor, la radio sau online pentru a obține rapoarte meteo exacte, informații privind evacuarea și informații despre urgențele care apar. De asemenea, puteți consulta paginile rețelelor de socializare pentru autoritățile locale. Dacă nu recunoașteți sursa informațiilor, încercați să o confirmați utilizând o știre cunoscută sau o sursă guvernamentală locală înainte de a acționa în baza acesteia.

Cum să obțineți îngrijiri de urgență pentru cancer

Dacă este posibil, sunați la cabinetul medicului dvs. cât mai curând posibil pentru a afla ce trebuie să faceți în continuare pentru tratamentul și îngrijirea cancerului dvs. Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) are o pagină de informații în limba engleză pentru pacienții cu cancer și medicii din Ucraina și țările vecine, unde puteți găsi resurse de urgență. Asociația Americană a Cancerului are informații în ucraineană, poloneză și rusă cu privire la tratarea cancerului în caz de urgență sau catastrofă.

Listă de verificare pentru situații de urgență

Listă de verificare pentru situații de urgență

Puteți utiliza lista de verificare de mai jos pentru a vă pregăti pentru o urgență. Descărcați și imprimați lista de verificare pentru situații de urgență a companiei Cancer.Net pentru a vă reaminti ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru o urgență.

  • Am discutat cu echipa mea de îngrijire pentru cancer despre ce situație ar reprezenta o urgență pentru mine.

  • Dețin informații scrise despre tipul meu de cancer, stadiul și tratamentul meu.

  • Am medicamente și alte materiale medicale la îndemână dacă medicul meu crede că este posibil să am nevoie de ele, inclusiv suficiente medicamente pentru cel puțin 1 săptămână. Acestea sunt păstrate într-o pungă sau într-un recipient impermeabil.

  • Am o trusă de prim ajutor, inclusiv spray antiseptic, spirt medicinal sau peroxid de hidrogen și cremă cu antibiotic pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor.

  • Am la domiciliu suficiente alimente nutritive și apă pentru cel puțin 3 zile, plus hrană și apă pentru animalele mele de companie. Alimentele și apa sunt depozitate în recipiente impermeabile.

  • Am discutat cu membrii familiei, prietenii sau vecinii despre ajutorul de care am nevoie.

  • Am un telefon mobil, un radio de urgență sau un alt mod de a contacta servicii de urgență dacă este necesar.

  • Am fișele mele medicale de bază și informațiile pe o unitate de stocare tip flash sau stocate în cloud. Cunosc parolele pentru a le accesa.

Resurse asociate

Cancerul de sân [PDF]

Cancerul colorectal [PDF]

Cancerul capului și gâtului [PDF]

Cancerul pulmonar [PDF]

Cancerul prostatic [PDF]

Biopsie: 5 lucruri pe care fiecare pacient trebuie să le cunoască