Протистояння війні та раку: як піклуватися про своє психічне здоров’я під час кризи в Україні

Фей Дж. Хлубокі (Fay J. Hlubocky), доктор філософії, магістр наук

Фей Дж. Хлубокі (Fay J. Hlubocky), доктор філософії, магістр наук, є ліцензованим клінічним психологом із досвідом у галузі психосоціальної онкології та спеціалістом з етики в галузі охорони здоров’я у University of Chicago Medicine, медичний факультет, відділення гематології/онкології, програма підтримки онкологічних хворих (Supportive Oncology Program) та Maclean Center for Clinical Medical Ethics у Чикаго, штат Іллінойс, США. Д-р Хлубокі є помічником редактора Cancer.Net з питань психосоціальної онкології. Зусилля д-ра Хлубокі в галузі клінічних досліджень та освітніх програм зосереджені на вивченні впливу психосоціальних аспектів лікування онкологічних захворювань на пацієнтів, осіб, які здійснюють догляд, та онкологів у всіх аспектах в галузі онкології. Вона є підготовленим та досвідченим фахівцем з лікування психічного та поведінкового здоров'я, і є сертифікованим спеціалістом з лікування клінічних травм. Інформацію про доктора Хлубокі можна знайти в її біографії, посилання на яку наведено вище. Ви можете слідкувати за інформацією від д-ра Хлубокі у Twitter.

Для будь-якої особи з онкологічним захворюванням у будь-якій фазі, незалежно від того, вперше воно діагностовано чи вже було діагностовано раніше у людини, яка дожила до 20 років, події, пов’язані з кризою в Україні, можуть негативно вплинути на загальний психологічний стан такої людини. Відстеження цих подій, як особою з онкологічним захворюванням в Україні, біженцем з онкологічним захворюванням в іншій країні або особою, яка знаходиться вдома в Сполучених Штатах Америки через Інтернет або телебачення, може створити додатковий дистрес та небажані відчуття, особливо, якщо Ви вже зіткнулися з емоційними ефектами самого онкологічного захворювання.

Незважаючи на те, що в кожної людини виникають різні реакції на війну та травматичне явище, очікується, що основні емоції страху, тривоги, суму та смутку можуть виникнути найближчим часом після подій в Україні. Крім того, Ви можете відчувати злість, заперечення, невіру та депресію внаслідок цих цими травматичних явищ. Інші можуть відчути недостатній контроль, неповноцінність або безпорадність. Можуть виникнути страхи, пов’язані з майбутнім. Ви можете відчувати потребу заплакати в будь-який момент і можете не хотіти спати або їсти. Стрес, пов’язаний з порушенням звичайного життя та відокремленням від сім’ї, дому та країни, може збільшити ці емоції.

Крім того, симптоми та побічні ефекти, пов’язані з онкологічним захворюванням або лікуванням, такі як біль або втома, також можуть посилюватися через цей дистрес. Хоча ці емоції є поширеними, якщо вони впливають на Вашу здатність функціонувати, то може знадобитися додаткова довгострокова психологічна підтримка, щоб допомогти Вам.

Зосередження основної уваги на Вашому психічному здоров’ї та пошук підтримки під час війни в Україні

Найголовніше, незважаючи на будь-які порушення у Вашому догляді, визначення пріоритетності психічного здоров’я людини з онкологічним захворюванням є першочерговим завданням. Незалежно від того, чи перебуваєте Ви в лікарні, притулку або центрі біженців, перш за все Вам потрібно буде подумати про те, що можна зробити, щоб контролювати ситуацію та стан Вашого здоров’я. Вирішення проблем, планування та самоконтроль можуть допомогти Вам отримати такий контроль, щоб знайти рішення та продуктивно реагувати під час цієї стресової події.

Для Вас і Вашої родини також важливо підтримувати зв’язок із Вашою медичною групою, наприклад, з онкологом, медсестрою або психологом, для отримання вказівок щодо подальших кроків, особливо коли в Україні лікарні припинять роботу. Багато онкологів підтримують віртуальний або телефонний контакт з їхніми пацієнтами для надання медичної допомоги та рекомендацій, включаючи направлення в онкологічні центри в інших країнах. Крім того, дуже важливо, якщо Ви отримували лікування психічних розладів до війни, дотримуватись Вашого плану психологічного лікування та вчасно приймати лікарські препарати. Це допоможе вирішити цей додатковий дистрес.

Якщо Ви раніше не отримували психологічну допомогу, то отримання підтримки тепер має вирішальне значення для подолання проблеми. Віртуальні ресурси підтримки легко доступні (див. нижче). Якщо Ви покинули Україну та знаходитеся в іншій країні, то відвідайте лікарів в клініці притулку або центру біженців цієї країни. Вони допоможуть Вам знайти лікаря, лікарню або лікарський препарат, і вони можуть тимчасово задовольнити Ваші невідкладні потреби, пов’язані з дистресом або симптомами онкологічного захворювання, такими як біль.

Як впоратися з емоційними наслідками війни в Україні

Справлятися з цими складними емоціями та стимулювати стійкість —здатність піднятися вище протистояння, адаптуватися та процвітати в умовах значного стресового фактора у житті —є багато стратегій, які можна використати. Спочатку зверніться по допомогу до свого лікаря, членів родини, друзів або сусідів. Це не ознака слабкості, а скоріше — ознака сили, щоб попросити про допомогу в разі дистресу, коли Ви продовжуєте боротися зі своїм злоякісним новоутворенням під час цієї кризи. Насправді, пошук допомоги може допомогти здобути впевненість і оптимізм. Нам всім потрібна допомога в певний момент життя.

Далі зазначте пріоритетність догляду за собою. Хоча це і складно, підтримання режиму сну є важливим. Навіть короткі 15-хвилинні періоди сну щодня можуть бути відновлюючими. Закривайте очі, коли можете відпочити та підтримуйте своє здоров'я. Крім того, практикуйте техніки зменшення стресу, включаючи медитацію або візуалізацію, молитви, ведення журналу, малювання, прослуховування музики та глибоке дихання. «Перерив для дихання» декілька разів протягом дня може заспокоїти, зарядити вас та посилити зосередженість. Просто глибоко вдихніть через ніс і повільно видихайте з рота. Розмова з іншими людьми про ваші почуття також може допомогти уявити ситуацію в перспективі. І хоча новини можуть бути інформативними, обмежуйте свій контакт зі ЗМІ та Інтернетом, оскільки постійна перевірка змін в ЗМІ може посилити тривогу.

Нарешті, виконання позитивних дій, таких як іменні пожертви, за які Вам вдячні, може допомогти Вам контролювати страждання та емоційний біль. Нагадайте собі, що попри поточну темряву існує надія. Минуле дослідження, в якому вивчається війна, повідомляє нам, що незважаючи на проблеми психосоціального характеру, з якими Ви стикаєтеся зараз, результат цього травматичного життєвого досвіду в кінцевому підсумку може призвести до більшого значення та життєвої мети.

Де люди з онкологічними захворюваннями можуть знайти допомогу під час війни в Україні

Пам'ятайте, що Ви не самотні. Будь ласка, пам'ятайте, що міжнародна онкологічна спільнота — це Ваша родина. Ми визнаємо, що Ваша ситуація постійно змінюється, і що навіть читання цього поста може бути складним в небезпечних обставинах або в Україні, або у Вашій новій країні перебування. Ми тут, щоб надати надію та рекомендації за допомогою декількох ресурсів, перелічених тут.

По-перше, в Україні Українська психоонкологічна асоціація (УПОА), вказала у Facebook, які психологи залишаються віртуально доступними для надання психологічної підтримки. Крім того, у країні Вашого перебування є психоонкологічні спільноти або асоціації з членами, які бажають допомогти, зокрема в Польщі, Чехії, Словаччині та Румунії.

У Сполучених Штатах Cancer.Net сформував кілька ресурсів, доступних українською, польською, румунською, угорською та російською мовами, щоб допомогти людям з онкологічними захворюваннями орієнтуватися в умовах кризи в Україні. Ці ресурси можна знайти на іншій сторінці. Крім того, наша команда в Американському товаристві клінічної онкології (American Society of Clinical Oncology, ASCO) докладає зусиль для надання інформації та ресурсів людям з онкологічними захворюваннями та лікарям в Україні та сусідніх країнах. Цю інформацію можна знайти на окремому веб-сайті ASCO.

ASCO також співпрацює з Американським онкологічним товариством (American Cancer Society, ACS), щоб зібрати групу добровільних клініцистів, які можуть надати Вам настанови українською мовою та іншими мовами. Ви можете надіслати електронного листа за адресою Ukraine.Support@cancer.org або зателефонувати за такими номерами залежно від країни, в якій Ви знаходитесь, а ACS з'єднає вас з лікарем, який може відповісти на Ваші запитання щодо онкологічного захворювання:

Нарешті, ACS має ресурси з питань онкологічних захворювань українською, польською, російською та англійською мовами, щоб надати підтримку людям з онкологічними захворюваннями та їхнім доглядачам, яких це стосується.

Пам'ятайте, що Вам потрібно отримати допомогу та що глобальна онкологічна спільнота завжди готова допомогти Вам. Ми завжди поруч.

Відповідні ресурси

Ресурси для онкологічних хворих в Україні

Контроль Вашого онкологічного лікування у надзвичайній ситуації

Керування емоціями (англійською)

Протистояння невизначеності (англійською)

Пошук соціальних послуг та інформації (англійською)

Більше інформації

ASCO: Інформація для пацієнтів з онкологічними захворюваннями та лікарів в Україні та найближчих країнах

ACS: Підтримка для пацієнтів з онкологічними захворюваннями в Україні та осіб, що здійснюють догляд

European Cancer Organisation: Информация для пациентов