Starostlivosť o rakovinu počas núdzovej situácie

V prípade núdzovej situácie majte po ruke všetky dôležité informácie. Ak potrebujete opustiť svoj domov, vezmite si tieto informácie so sebou. Stiahnite si náš bezplatný kontrolný zoznam pre prípad núdze a našu kartičku do peňaženky s informáciami pre prípad núdze.

Núdzová situácia môže sťažiť vám alebo vašej milovanej osobe liečbu rakoviny alebo starostlivosť, ktorú potrebujete. Prírodné katastrofy, ako sú povodne, požiare, zemetrasenia alebo hurikány, a ďalšie núdzové situácie, ako sú konflikty, sú pre každého náročné. Ak však máte rakovinu, predstavuje to väčšie riziko. Aj keď plánujete dopredu, nemusíte mať všetko, čo potrebujete, ak budete musieť opustiť domov v prípade núdzovej situácie.

Tento článok vám pomôže pripraviť sa na núdzovú alebo prírodnú katastrofu, ak máte vy alebo milovaná osoba rakovinu. Poskytne vám aj zdroje, ak budete musieť náhle opustiť svoj domov.

Plánovanie v predstihu pre prípad núdze

Najdôležitejšou vecou, ktorú môžete urobiť, aby ste si naplánovali a pripravili sa na núdzovú situáciu, je porozprávať sa so svojím tímom zdravotnej starostlivosti. Zvážte zistenie nasledujúcich informácií:

  • Sú nejaké lieky, ktoré musím mať poruke?

  • Čo mám robiť, ak musím vynechať liečbu rakoviny z dôvodu núdze?

  • Kde môžem ísť na pohotovosť?

Použite núdzový kontrolný zoznam, ktorý vám pomôže pripraviť si plán vopred.

Pri plánovaní núdzových situácií sa porozprávajte so svojou rodinou, priateľmi a susedmi. So susedmi si vymieňajte telefónne čísla a kontaktné údaje. Ak nebývate v blízkosti milovanej osoby s rakovinou, zistite, či existuje sused, ktorý ju môže skontrolovať v prípade núdze, ak to nemôžete urobiť vy.

Pri plánovaní núdzových situácií majte na pamäti dôležité preventívne opatrenia týkajúce sa ochorenia COVID-19. Do svojej pohotovostnej súpravy nezabudnite zahrnúť ochranné prostriedky na tvár, ako sú chirurgické rúška, rúška N95 alebo KN95 (pozrite sa nižšie). Skontrolujte svoj evakuačný plán, aby ste zistili, či došlo k zmenám vo vašich miestnych prístreškoch v dôsledku ochorenia COVID-19.

Najbezpečnejším spôsobom, ako sa chrániť pred ochorením COVID-19, je získať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 a odporúčané posilňovacie látky. Zistite viac o tom, čo ľudia s rakovinou potrebujú vedieť o ochorení COVID-19 (informácie sú k dispozícii v angličtinešpanielčine) a o vakcínach proti ochoreniu COVID-19 (informácie sú k dispozícii v angličtinešpanielčine). Ďalšie informácie o ochorení COVID-19 a očkovaní v slovenčine nájdete na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Príprava pohotovostnej súpravy

Núdzové zásobovanie je obzvlášť dôležité pre ľudí s rakovinou. Potrebujete výživné jedlo, dostatok vody a spôsob, ako kontaktovať pohotovostné služby.

Rakovina a jej liečba môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku infekcií, najmä ak nemáte prístup k čistej vode. Dôležitá je súprava prvej pomoci s hygienickým čistiacim prostriedkom na ruky, dezinfekčným prostriedkom a antibiotickým krémom.

Pri príprave pohotovostnej súpravy zvážte nasledujúce:

  • baterky,

  • núdzové rádio,

  • rúška na tvár, najlepšie chirurgické rúška a rúška N95 alebo KN95,

  • ručný otvárač,

  • mapy,

  • nabíjačky mobilných telefónov a záložné batérie,

  • kontaktné údaje susedov, členov rodiny a vášho tímu zdravotnej starostlivosti,

  • vaše zdravotné údaje,

  • potrebné lieky,

  • vašu oficiálnu identifikáciu, ako napríklad vodičský preukaz alebo pas.

Núdzové potreby vždy zabaľte do vodoodolnej nádoby, ako je plastové vrecko alebo puzdro. Nepoužívajte žiadne zásoby, ktoré prišli do styku s vodou zo záplav.

Zdravotné údaje, ktoré je potrebné mať poruke počas núdzovej situácie

Karta núdzových informácií pre ľudí s rakovinou

Ak je to možné, počas núdzovej situácie noste so sebou kompletný zdravotný záznam. Prístup k týmto informáciám nemusí byť možný počas prírodnej katastrofy alebo inej núdzovej situácie.

Tiež by ste mali mať vždy poruke niektoré základné informácie. Môžete si ich uložiť do vrecka, kabelky alebo kufra. Nemali by v nich chýbať:

  • meno a telefónne číslo vášho lekára,

  • informácie o vašom type a štádiu rakoviny,

  • druh liečby rakoviny, ktorú dostávate.

Stiahnite si bezplatnú kartu do peňaženky na vytlačenie zo stránky Cancer.Net, aby ste mali prehľad o týchto dôležitých informáciách. Táto karta do peňaženky sa vytlačí na bežný papier do tlačiarne a dá sa zložiť pozdĺž dierkovaných čiar, aby sa vám zmestila do peňaženky alebo tašky.

Koľko jedla a vody treba mať poruke počas núdzovej situácie?

Potrebujete jedlo a čistú vodu, ktoré u vás doma vydržia najmenej 3 dni. Ak je to však možné, lepšie je mať poruke potraviny a vodu na 1 až 2 týždne. Majte k dispozícii spôsob, ako variť alebo čistiť vodu, ako sú tablety na čistenie vody alebo hrniec, kempingový varič a palivo. Do svojej súpravy vložte otvárač na otváranie plechoviek s jedlom. Ak máte domáce zvieratá, skladujte potraviny, vodu a lieky aj pre ne.

Potravinové a dodávateľské súpravy si môžete kúpiť od pohotovostných organizácií alebo si ich vytvoriť sami. Používajte vodotesné nádoby. Niektoré potraviny a vodu si môžete zabaliť do príručnej tašky, ktorú si môžete vziať, keď opustíte domov.

Opustenie domova a úkryt počas núdzovej situácie

V niektorých núdzových situáciách môžete zostať doma, ale môžete stratiť prístup k vode, elektrine, teplu alebo klimatizácii. Ak sa pred mimoriadnou udalosťou neevakuujete, uistite sa, že ak budete musieť, ste pripravení opustiť domov. Zbaľte si tašku, ktorá obsahuje vašu pohotovostnú súpravu (pozrite sa vyššie), obuv a oblečenie, ktoré môžete potrebovať. Zvážte oblečenie, ktoré môžete potrebovať, ako sú vodotesné čižmy alebo topánky, prikrývky a kabáty.

Ak dôjde k výpadku elektrickej energie, pravdepodobne nebudete môcť na nejaký čas nabiť svoj telefón. Telefón nechajte nabíjať sa, kým máte napájanie, a nabite všetky dodatočné batérie, ktoré máte. Ak je to možné, nechajte svoje vozidlo natankované alebo nabité, aby ste sa mohli v prípade potreby dostať do bezpečia.

Uistite sa, že viete, kde získať spoľahlivé informácie počas núdzovej situácie, najmä o tom, kedy a kde sa má evakuovať. Správy a nepravdivé informácie sa môžu počas núdzovej situácie šíriť rýchlo a môže byť ťažké ich rozoznať. Skontrolujte si miestne správy v televízii, rádiu alebo online, aby ste získali presné správy o počasí, informácie o evakuácii a informácie o núdzovom stave počas jeho rozkladania. Miestne úrady si tiež môžete pozrieť na ich stránkach sociálnych médií. Ak nepoznáte zdroj informácií, skúste informácie potvrdiť pomocou známych správ alebo zdroja miestnej samosprávy predtým, ako budete konať.

Ako nájsť núdzovú starostlivosť pri rakovine

Ak je to možné, čo najskôr zatelefonujte do ambulancie svojho lekára a zistite, čo robiť ďalej, aby ste mohli pokračovať v liečbe a starostlivosti o rakovinu. Americká spoločnosť pre klinickú onkológiu (American Society of Clinical Oncology, ASCO) má stránku Zdroje pomoci pri katastrofách (v angličtine) so zdrojmi pomoci v prípade núdze.

Núdzový kontrolný zoznam

Núdzový kontrolný zoznam

Nižšie uvedený kontrolný zoznam môžete použiť počas prípravy na núdzové situácie. Stiahnite si a vytlačte kontrolný zoznam Cancer.Net pre prípad núdze, ktorý vám pripomenie, čo treba urobiť, aby ste sa pripravili na núdzovú situáciu.

  • So svojím tímom zdravotnej starostlivosti o rakovinu som sa rozprával/-a o tom, aká situácia by pre mňa bola núdzová.

  • Nosím pri sebe písomné informácie o mojom type rakoviny, štádiu a mojej liečbe.

  • Mám lieky a iné lekárske potreby, ak si môj lekár myslí, že ich môžem potrebovať, vrátane dostatočného množstva liekov najmenej na 1 týždeň. Uchovávajú sa vo vodoodolnom vrecku alebo nádobe.

  • Mám súpravu prvej pomoci vrátane antiseptického spreja, alkoholu na potieranie alebo peroxidu vodíka a antibiotického krému, ktoré pomáhajú predchádzať infekciám.

  • V domácnosti mám dostatok výživného jedla a vody najmenej na 3 dni a jedla a vody pre svojich domácich miláčikov. Potraviny a voda sa skladujú vo vodoodolných nádobách.

  • Rozprával/-a som sa so svojimi rodinnými príslušníkmi, priateľmi alebo susedmi o pomoci, ktorú by som mohol/-la potrebovať pri katastrofe.

  • Mám mobilný telefón, núdzové rádio alebo iný spôsob, ako sa v prípade potreby skontaktovať s pohotovostnými službami.

  • Svoje základné zdravotné záznamy a informácie mám tiež uložené na flash disku alebo v cloude. Poznám heslá, aby som sa k nim dostal/-a.

Súvisiace zdroje

Karta núdzových informácií pre ľudí s rakovinou

Núdzový kontrolný zoznam

Ďalšie informácie

Európska organizácia pre rakovinu: Pomoc pre Ukrajinu