Zvládanie vojny a rakoviny: ako sa starať o svoje duševné zdravie počas krízy na Ukrajine

Fay J. Hlubocky, PhD, MA

Fay J. Hlubocky, PhD, MA, je licencovaná klinická zdravotnícka psychologička s odbornými znalosťami v oblasti psychosociálnej onkológie a etička zdravotnej starostlivosti na univerzite Chicago Medicine na oddelení medicíny, odbor hematológie/onkológie, podporný onkologický program a Centrum Maclean pre klinickú lekársku etiku v Chicagu, Illinois, USA. Dr. Hlubocky je  redaktorka pre psychosociálnu onkológiu.(v angličtine) Centrum klinického výskumu a vzdelávacích úsilí Dr. Hlubocky o vplyve psychosociálnych aspektov pri starostlivosti o rakovinu sa týka pacientov, opatrovateľov a onkológov v rámci trajektórie rakoviny. Má vzdelanie a skúsenosti v oblasti starostlivosti zohľadňujúcej traumu v duševnom a behaviorálnom zdraví a je držiteľkou certifikátu klinického odborníka na traumu. Informácie o zverejnení produktu Dr. Hlubocky nájdete v jej životopise, na ktorý sa odkazuje vyššie. Dr. Hlubocky môžete sledovať na Twitteri.

Udalosti spojené s krízou na Ukrajine môžu mať negatívny vplyv na celkovú psychickú pohodu každej osoby s rakovinou v akejkoľvek fáze jej prežívania, či už ide o osobu s čerstvo diagnostikovanou rakovinou alebo osobu, ktorá s ňou žije už 20 rokov. Svedectvo týchto udalostí, či už z prvej ruky ako osoba s rakovinou na Ukrajine, ako utečenec s rakovinou v inej krajine, alebo doma v Spojených štátoch amerických prostredníctvom internetu alebo televízie, môže vyvolať ďalšie utrpenie a nežiaduce pocity, najmä preto, že sa už možno vyrovnávate s emocionálnymi dôsledkami samotnej rakoviny.

Hoci každý človek prežíva vojnu a traumu rôzne, očakáva sa, že bezprostredne v krátkom čase po udalostiach na Ukrajine sa môžu objaviť základné emócie strachu, úzkosti, smútku a žiaľu. Okrem toho môžete v súvislosti s týmito traumatickými udalosťami pociťovať hnev, odmietanie, nedôveru a depresiu. Iní môžu pociťovať nedostatok kontroly, bezmocnosť alebo bezradnosť. Môžu sa objaviť obavy spojené s budúcnosťou. Môžete kedykoľvek pocítiť nutkanie plakať a stratíte chuť spať alebo jesť. Stres spojený s narušením života a odlúčením sa od rodiny, domova a krajiny môže tieto emócie zvýšiť.

Okrem toho sa v dôsledku tohto trápenia môžu tiež zhoršiť príznaky súvisiace s rakovinou alebo liečbou a vedľajšie účinky, ako je bolesť alebo únava. Aj keď sú tieto emócie bežné, ak ovplyvňujú vašu schopnosť fungovať, môže byť potrebná dodatočná dlhodobá psychologická podpora, ktorá vám pomôže problémy zvládnuť.

Stanovenie priorít pre vaše duševné zdravie a získanie podpory počas vojny na Ukrajine

Najdôležitejšie je, že napriek akémukoľvek narušeniu vašej starostlivosti je pre vás ako osobu s rakovinou prvoradé uprednostniť svoje duševné zdravie. Či už ste v nemocnici, útulku alebo v utečeneckom centre, dobrým prvým krokom je premyslieť si, čo môžete urobiť, aby ste prevzali kontrolu nad svojou situáciou a zdravím. Riešenie problémov, plánovanie a sebaovládanie vám pomôžu získať kontrolu nad hľadaním riešení a produktívne reagovať počas tejto stresujúcej udalosti.

Je tiež veľmi dôležité, aby ste vy a vaša rodina udržiavali komunikáciu so svojím lekárskym tímom, napríklad s onkológom, zdravotnou sestrou alebo psychológom, ktorí vám poradia pri ďalších krokoch, najmä keď prestanú fungovať nemocnice na Ukrajine. Mnohí onkológovia udržiavajú virtuálny alebo telefonický kontakt so svojimi pacientmi, aby poskytovali starostlivosť a odporúčania vrátane odporúčaní na rakovinové centrá v iných krajinách. Ak ste sa pred vojnou liečili na duševné ochorenie, je tiež veľmi dôležité, aby ste dodržiavali plán psychologickej liečby a včas užívali lieky, čo vám pomôže riešiť tieto ďalšie ťažkosti.

Ak vám predtým nebola poskytnutá psychologická starostlivosť, je nevyhnutné vyhľadať podporu teraz, aby ste sa s tým vyrovnali. Virtuálne zdroje podpory sú ľahko dostupné (pozrite nižšie). Ak ste opustili Ukrajinu a ste v inej krajine, stretnite sa s lekármi v útulku alebo na klinike utečeneckého centra v tejto krajine. Pomôžu vám s vyhľadaním lekára, nemocnice alebo liekov a môžu dočasne riešiť vaše okamžité potreby spojené s ťažkosťami alebo príznakmi súvisiacimi s rakovinou, ako je napríklad bolesť.

Ako zvládnuť emocionálne účinky vojny na Ukrajine

Na zvládnutie týchto zložitých emócií a posilnenie odolnosti – schopnosti prekonať nepriazeň osudu, prispôsobiť sa a prosperovať tvárou v tvár významnému životnému stresu – existuje mnoho stratégií, ktoré môžete použiť. Najprv požiadajte o pomoc svojho lekára, rodinu, priateľov alebo susedov. Požiadať o pomoc v núdzi nie je prejavom slabosti, ale skôr prejavom sily, keď kráčate po ceste s rakovinou počas tejto krízy. Vyhľadanie pomoci môže byť v skutočnosti posilňujúce a môže prispieť k posilneniu sebadôvery a optimizmu. Všetci niekedy v živote potrebujeme pomoc.

Ďalej uprednostnite starostlivosť o seba. Udržiavanie spánkového režimu je síce náročné, ale dôležité. Aj krátky 15-minútový spánok denne môže byť regeneračný. Kedykoľvek môžete, zavrite oči, aby ste si oddýchli a udržali si silu. Venujte sa aj technikám znižovania stresu vrátane meditácie alebo vizualizácie, modlitby, písania denníka, kreslenia alebo skicovania, počúvania hudby a techník hlbokého dýchania. Dýchacia prestávka, ktorú si urobíte niekoľkokrát počas dňa, vás môže upokojiť, dodať vám energiu a zlepšiť vaše sústredenie. Jednoducho hlboko vdýchnite nosom a pomaly vydychujte z úst. Rozhovor s inými ľuďmi o vašich pocitoch vám môže tiež pomôcť pri hodnotení situácie z nadhľadu. Napriek tomu, že správy môžu prinášať informácie, obmedzte sledovanie správ o vojne v médiách a na internete, pretože ich neustále sledovanie môže zvýšiť úzkosť.

Pozitívne kroky, ako napríklad pomenovanie darov, za ktoré ste vďační, vám môžu pomôcť zvládnuť utrpenie a emocionálnu bolesť. Pripomeňte si, že napriek súčasnej temnote existuje nádej. Doterajšie výskumy skúmajúce skúsenosti ľudí, ktorí prežili vojnu, nás informujú, že napriek psychosociálnym problémom, ktorým v súčasnosti čelíte, môže výsledok tejto traumatickej životnej skúsenosti nakoniec viesť k väčšiemu zmyslu a životnému cieľu.

Kde môžu ľudia s rakovinou nájsť pomoc počas vojny na Ukrajine

Nezabudnite, že nie ste sami. Vedzte, že celosvetová komunita bojujúca proti rakovine stojí pri vás a vašej rodine. Uvedomujeme si, že vaša situácia sa neustále mení a že aj čítanie tohto príspevku môže byť ťažké v ťažkých podmienkach na Ukrajine alebo vo vašej novej hostiteľskej krajine. Sme tu, aby sme vám poskytli nádej a poradenstvo prostredníctvom niekoľkých tu uvedených zdrojov.

Po prvé, na Ukrajine Ukrajinská psycho-onkologická asociácia (UPOA) (v angličtine) zverejnila na Facebooku (v ukrajinčine), že psychológovia sú naďalej prakticky k dispozícii, aby vám poskytli psychologickú podporu. Vaša hostiteľská krajina má tiež psycho-onkologické spoločnosti alebo združenia s členmi, ktorí sú ochotní pomôcť, vrátane Poľska (v poľštine), Českej republiky (v angličtine), Slovenska (v slovenčine) Rumunska (v angličtine).

V Spojených štátoch amerických spoločnosť Cancer.Net zostavila niekoľko zdrojov dostupných v ukrajinčine, maďarčine, poľštine, rumunčine a ruštine, ktoré majú pomôcť ľuďom s rakovinou zorientovať sa v starostlivosti počas krízy na Ukrajine. Tieto zdroje nájdete na inej stránke. Okrem toho náš tím v Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (American Society of Clinical Oncology, ASCO) venuje úsilie poskytovaniu informácií a zdrojov ľuďom s rakovinou a lekárom na Ukrajine a v susedných štátoch. Tieto informácie nájdete na samostatnej webovej stránke ASCO (v angličtine).

ASCO tiež spolupracuje s Americkou onkologickou spoločnosťou (ACS) na zostavení skupiny dobrovoľných lekárov, ktorí vám môžu poskytnúť poradenstvo v ukrajinčine a ďalších jazykoch. Môžete poslať e-mail ACS na adresu Ukraine.Support@cancer.org alebo zavolať na nasledujúce čísla podľa krajiny, v ktorej sa nachádzate, a ACS vás spojí s lekárom, ktorý vám odpovie na vaše otázky týkajúce sa rakoviny:

ACS má zdroje týkajúce sa rakoviny v ukrajinčine, poľštine, ruštine a angličtine, aby poskytla podporu ľuďom s rakovinou a ich opatrovateľom, ktorých sa tento konflikt týka.

Nezabudnite, že existuje niekoľko spôsobov, ako získať pomoc a že globálna komunita pre rakovinu je tu pre vás. Sme tu, aby sme vás držali za ruku.

Súvisiace zdroje

Zdroje pre Ukrajincov s rakovinou

Starostlivosť o rakovinu počas núdzovej situácie

Zvládanie emócií (v angličtine)

Zvládanie neistoty (v angličtine)

Hľadanie sociálnej podpory a informácií (v angličtine)

Ďalšie informácie

ASCO: Informácie pre pacientov s rakovinou a lekármi na Ukrajine a v susedných krajinách (v angličtine)

ACS: Podpora pre ukrajinských pacientov s rakovinou a opatrovateľov

European Cancer Organisation: OncoHelp