Megbirkózni a háborúval és a rákkal: Hogyan gondoskodhat a mentális egészségéről az ukrán krízis idején

Fay J. Hlubocky, PhD, MA

Fay J. Hlubocky, PhD, MA, klinikai pszichológus, pszichoszociális onkológiai szakértő, egészségügyi etikus a Chicagói Orvosi Egyetem Orvosi Tanszékének Hematológiai/Onkológiai részlegén a Szupportív onkológiai programban, valamint a Chicagói Maclean Orvosi Etikai Központban (Illinois, USA).  Dr. Hlubocky a Cancer.Net társszerkesztője a pszichoszociális onkológia területén. Dr. Hlubocky klinikai kutatási és oktatási területe a pszichoszociális szempontok hatására fókuszál a rákos betegek ellátásában, amely magában foglalja a betegeket, a gondozókat és az onkológusokat a rákbetegség folyamán. Képzettséggel és tapasztalattal rendelkezik a mentális és viselkedési egészség terén a traumaellátásban, és klinikai trauma szakértői képesítéssel rendelkezik. Dr. Hlubocky publikációs információi megtalálhatók a fentiekkel kapcsolatos életrajzában. Kövesse Dr. Hlubocky-t a Twitter.

Bármely rákban szenvedő személynél a daganatos betegségek bármely fázisában – akár újonnan diagnosztizált vagy már 20 éve túlélő – az ukrajnai krízissel kapcsolatos események negatívan befolyásolhatják az átfogó pszichológiai jóllétet. Ezeknek az eseményeknek a szemtanúja lehet első kézből, mint rákos személy Ukrajnában, mint rákbeteg menekült egy másik országban, vagy otthon az Egyesült Államokban az interneten vagy a televízión keresztül, amely további stresszt és nemkívánatos érzéseket kelthet, különösen azért, mert lehet, hogy Ön már küszködik magának a ráknak az érzelmi hatásaival is.

Bár mindenki különböző reakciókat él meg a háborúk és a traumák kapcsán, várható, hogy az ukrajnai eseményeket követően rövid távon a félelem, a szorongás, a szomorúság és a gyász alapérzelmei jelentkezhetnek. Ezenkívül dühöt, tagadást, kétséget és depressziót is érezhet ezen traumatikus események miatt. Mások az irányítás hiányát, erőtlenséget vagy tehetetlenséget érezhetnek. Félelmek merülhetnek fel a jövővel kapcsolatban. Bármikor érezhet késztetést a sírásra és nem kíván aludni vagy enni. Az élet menetének megtörésével és a családtól, otthontól és országtól való szeparációval kapcsolatos stressz fokozhatja ezeket az érzelmeket.

Ezenkívül a rákkal vagy a kezeléssel kapcsolatos tünetek és mellékhatások, mint például a fájdalom vagy a kimerültség, szintén fokozódhatnak a stressz miatt. Bár ezek az érzelmek gyakoriak, ha befolyásolják az Ön működési képességét, további hosszú távú pszichológiai támogatásra lehet szükség a megbirkózás érdekében.

A mentális egészségének fontossági sorrendbe állítása és támogatás keresése az ukrajnai háború alatt

A legfontosabb, hogy annak ellenére, hogy az ellátásában bármilyen fennakadás történt, rákos betegként a mentális egészségének a prioritása a legfontosabb. Akár kórházban, menhelyen vagy menekült központban tartózkodik, az első lépés az, hogy átgondolja, hogy mit tehet a helyzete és az egészsége irányítása érdekében. A problémamegoldás, a tervezés és az önmenedzselés segíthet abban, hogy a kezébe vegye az irányítást, hogy megoldásokat találjon és hatékonyan reagáljon az ilyen a stresszes esemény során.

Önnek és a családjának is létfontosságú, hogy fenntartsák a kommunikációt az Ön orvosi csapatával, az onkológussal, a nővérrel vagy a pszichológussal, hogy útmutatást kapjon a következő lépésekhez, különösen akkor, amikor a kórházak működésképtelenné válnak Ukrajnában. Számos onkológus virtuális vagy telefonos kapcsolatot tart fenn a betegeivel, hogy ellátást és ajánlásokat nyújtson, beleértve a más országok rákközpontjaiba történő irányítást is. Továbbá, kritikus fontosságú, hogy ha a háború előtt kezelést kapott a mentális egészségi állapotára, a pszichológiai kezelési tervének a betartása és a gyógyszerei időben történő bevétele segít kezelni ezt a további szorongást.

Ha Ön korábban nem részesült pszichológiai ellátásban, a támogatás kérése most elengedhetetlen a megküzdés érdekében. A virtuális támogatási források azonnal elérhetők (lásd alább). Ha Ön elhagyta Ukrajnát és egy másik országban tartózkodik, találkozzon az adott ország menhelyének vagy menekültközpontja klinikájának az orvosaival. Ők segíteni fognak Önnek az orvos, a kórház vagy a gyógyszer megtalálásában, és átmenetileg megoldhatják az olyan sürgős szükségleteit, amelyek a szorongással vagy a rákkal járó tüneteivel, például a fájdalommal kapcsolatosak.

Hogyan birkózzon meg az ukrajnai háború érzelmi hatásaival

Ahhoz, hogy megbirkózzon ezekkel az összetett érzelmekkel és erősítse az ellenálló képességét – az, hogy képes felülemelkedni a viszontagságokon, alkalmazkodni és boldogulni egy jelentős életterheléssel szemben – számos stratégiát alkalmazhat. Először is kérjen segítséget az orvosától, a családjától, a barátaitól vagy a szomszédaitól. Ez nem a gyengeség jele, hanem inkább az erő jele, hogy kérjen segítséget a szorongásban, ahogy halad a rákbetegséggel kísért útján a krízis idején. Valójában a segítségkérés erősítheti Önt és segíthet önbizalmat és optimizmust építeni. Mindannyiunknak segítségre van szüksége az élet egy bizonyos pontján.

A következő a fontossági sorrendben az önmagáról való gondoskodás. Bár kihívást jelenthet, de fontos az alvási rutin fenntartása. Még a napi 15 perces szundítás is helyreállító hatású lehet. Csukja be a szemét, amikor csak teheti, és pihenjen és őrizze meg az erejét. Ezenkívül végezzen stresszcsökkentő technikákat, beleértve a meditációt vagy vizualizációt, az imát, a naplóírást, a rajzolást, a  zenehallgatást és a mélylégzéses technikákat. A többszöri „lélegzési szünet” a nap folyamán nyugtató, energizáló hatású lehet és javíthatja a fókuszálást. Egyszerűen lélegezzen be mélyen az orrán keresztül, és lélegezzen ki lassan a száján keresztül. Ha másokkal beszél az érzéseiről, az szintén segíthet a helyzet perspektívába helyezésében. Bár a hírek informatívak lehetnek, korlátozza a háborúval kapcsolatos média- és internetes híreket, mivel a folyamatos ellenőrzés fokozhatja a szorongást.

Végül, ha pozitív lépéseket tesz, például megnevezi azokat az dolgokat, amelyekért hálás, az segíthet a szenvedés és az érzelmi fájdalom kezelésében. Emlékeztesse magát, hogy van remény a jelenlegi sötétség ellenére is. A háborús túlélők tapasztalatait tanulmányozó múltbeli kutatások arról tájékoztatnak bennünket, hogy a pszichoszociális kihívások ellenére, amelyekkel jelenleg szembe kell néznie, ennek a traumás élettapasztalatnak az eredménye végül nagyobb értelmet és életcélt eredményezhet.

Ahol a rákos emberek segítséget kaphatnak az ukrajnai háború idején

Ne feledje, hogy Ön nincs egyedül. Kérjük, ne feledje, hogy a rákbetegek globális közössége Önnel és családjával van. Tudatában vagyunk annak, hogy az Ön helyzete állandó változásban van, és még ezen bejegyzés elolvasása is nehézséget okozhat akár Ukrajnában, akár az új fogadó országban. Azért vagyunk itt, hogy reményt és útmutatást nyújtsunk az itt felsorolt forrásokon keresztül.

Először is, Ukrajnában az Ukrán Pszicho-onkológiai Társaság (UPOA) közzétette a Facebook, hogy a pszichológusok virtuálisan elérhetők maradnak, hogy pszichológiai támogatást nyújtsanak Önnek. Emellett a fogadó országban is vannak pszicho-onkológiai társaságok vagy egyesületek, amelyek tagjai készek segíteni Önnek, beleértve Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát és Romániát.

Az Egyesült Államokban a Cancer.Net több forrást is összeállított ukrán, lengyel, román, magyar és orosz nyelven, hogy segítsen a rákos betegeknek abban, hogy irányíthassák az ellátásukat az ukrajnai krízis idején. Ezek az erőforrások egy másik oldalon találhatók. Emellett csapatunk az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaságon (American Society of Clinical Oncology, ASCO) belül arra törekszik, hogy információkat és forrásokat biztosítson a rákos betegeknek és az ukrajnai és a szomszédos országok orvosainak. Ezt az információt egy külön ASCO weboldalon találja.

Az ASCO együttműködik az Amerikai Ráktársasággal (American Cancer Society, ACS) is egy önkéntes klinikusokból álló csoport összeállításában, akik útmutatást nyújtanak Önnek ukrán és további nyelveken. Az ACS számára küldhet e-mailt a Ukraine.Support@cancer.org címre, vagy hívja a következő számokat azon országtól függően, ahol Ön tartózkodik, és az ACS kapcsolatba hozza Önt egy klinikussal, aki válaszolni tud a rákkal kapcsolatos kérdéseire:

Végül pedig az ACS ukrán, lengyel, orosz és angol nyelven is rendelkezik forrásokkal azon rákos betegek és gondozóik támogatására, akiket ez a konfliktus érint.

Ne feledje, hogy számos módon kérhet segítséget, és hogy a rákbetegek globális közössége támogatja Önt. Azért vagyunk itt, hogy foguk a kezét.

Kapcsolódó források

Források ukrán rákbetegek számára

A rákbetegsége ellátásának kezelése vészhelyzetben

Érzelmek kezelése (angolul)

Megbirkózás a bizonytalansággal (angolul)

Közösségi támogatás és információ keresése (angolul)

További információk

ASCO: Információk rákbetegek és orvosok számára Ukrajnában és a szomszédos országokban

ACS: Támogatás ukrán rákbetegek és gondozóik számára

European Cancer Organisation: Segítség Ukrajnának